top of page

ירחון נובמבר 2017

  • עידו הרפז
  • Dec 17, 2017
  • 2 min read

שלום לכולם :) בכפר הנוער מוסינזון אנחנו מלמדים על פי תכנית ייחודית אשר נקראת אגרואקולוגיה עירונית. הרעיון העיקרי של התוכנית הוא לימוד תכנים של חקלאות בסביבה העירונית בשילוב של אקולוגיה, משאבים מתחדשים, אנרגיות חלופיות ותכנון עירוני מקיים. אני מעוניין להתמקד במערכות הידרופוניות כמרחב לימודי אשר יכול להתאים בכל מקום ולכל בית ספר.

מערכת הידרופונית הינה מערכת לגידול צמחיה בתוך מים. הרעיון פשוט ומדהים כאחד. אנחנו מניחים שתיל בתוך מים וראה איזה פלא, השתיל גדל, השורשים אינם נרקבים והכיתה אינה מתלכלכת בתערובת שתילה. מבחינה טכנית כאשר אנו מגדלים צמח במים יש צורך להניע את המים בכדי לא לגרום לכך שהשורשים - יירקבו והמים יתעפשו. לשם כך ניתן להניע את המים בעזרת משאבת מים או בעזרת משאבת אוויר.

ישנם כמה יתרונות לגידול במים: דיוק - מכיוון שאנו משתמשים במים נקיים אנחנו יכולים לדעת בקלות יחסית מהו – ph ומהו ה ec של המים, ומכאן כל דשן נוזלי שנוסיף נוכל לדעת כיצד הוא משנה את חומציות ומליחות המים. שטח - ניתן לגדל כמות יחסית גדולה של צמחים בשטח קטן.

בהרבה בתי ספר אין מרחבים גדולים וכן לא ניתן לגדל בערוגות בחוץ. ניקיון - מערכות הידרופוניות לא מלכלכות את בגדי המעצבים של תלמידינו היקרים. נוחות עבודה - המערכת היא בגובה המותניים ואין צורך להתכופף לצורך טיפול בצמחים. עשביה אינה קיימת במערכת - אחת הבעיות בגידול באדמה היא עשביה, עישוב היא עבודה די משעממת. ניתן לגדל בתוך כיתה - אם יש מקום מואר מספיק או להאיר בצורה מלאכותית.

אלו מערכות אשר נמצאות בערים גדולות בכל העולם חלק מחקלאות העתיד תהיה הידרופונית.

החיסרון הגדול - המחיר – יחסית לגודל המערכת היא יכולה להיות יקרה.

ישנם פתרונות לכך: 1 . יש אפשרות לבנות מערכות יחסית זולות, כאשר אנו אוספים את המכלים. משאבת מים קטנה בעלות של - 200-300 ש"ח, או משאבת אוויר בעלות של - 50-150 ש"ח - הן ההוצאות היחידות שלנו למעשה. 2 . אין צורך במערכות גדולות לשם לימוד, ניסוי ומחקר, ולכן המחיר לעיתים קרובות זול יותר מאשר שטח של 100 מטר רבוע של קרקע.

הניסיון שלנו מראה כי הגידולים מצליחים יפה מאד.

אנחנו מגדלים בעיקר עלים ירוקים, הגידול מהיר - כך שאם יש לנו בעיה עם ניסוי וצריך לחזור עליו שוב אנחנו בפחות מחודש מגדלים ראש חסה, פטרוזיליה או בצל ירוק.

אנחנו מזמינים אתכם לסיורים ונשמח מאד ללוות בתי ספר אשר מעוניינים להיחשף אל עולם המים… כך אנחנו מביאים את החקלאות אל התלמיד…

מה היה לנו החודש?

במרכז ההדרכה: אנחנו מפתחים סדנאות לקהל הרחב ומתחילים לבנות מרכז הדרכה בתוך הכפר וכן מחוץ לכפר בשיתוף עם ניסים טל ממשק טל.

24.11 הקמנו דוכן בבית ספר המגן. תרומה למען אישה אשר זקוקה למימון ניתוח. 29.11 בכנס מורים לחקלאות הצגנו את המערכות ההידרופוניות שאנו משתמשים בהן.

במשק: אנחנו שותלים ומעשבים בשטחים הרבים שלנו. בחורף ניתן לראות כמה עבודה יש בשטח החקלאי- לעומת מערכת הידרופונית…

במגמה: סיימנו כמעט מחצית מהחומר. כיתה י' – לומדים על מערכות אקולוגיות כיתה יא' – מערכי ניסוי כיתה יב' – מים- טיהור וטיפול במים ערכנו סיור לכיתות יא' לחממה בעין שמר ולגני הנדיב למרכז הקיימות.

בעת כתיבת הירחון אנחנו כבר בחנוכה. "כל אחד הוא אור קטן" נאמר בחנוכה, מכאן שכל אחד מאתנו יכול להוביל את השינוי… במקרה הזה הגודל לא קובע. אנחנו קוראים לכל אחד מכם לעשות שינוי…

אתם מוזמנים להגיע אלינו לביקור ולהזמין סדנאות בתחום הקיימות והחקלאות העירונית- בתשלום ובתיאום מראש.

חג חנוכה שמח עדו הרפז


Comments


© 2023 by BRO TIME. Proudly created with Wix.com

bottom of page